Average Directional Index (ADX)

De ADX is een momentum indicator die gebruikt word om te bepalen welke kant de trend opgaat en hoe sterk die is. Deze indicator bestaat uit 3 verschillende lijnen: de ADX, DI+ en DI-, alle 3 de lijnen hebben een waarde tussen de 0 en de 100. De ADX lijn geeft de sterkte van de trend weer, zodra deze boven de 25 komt wordt gesproken van een sterke trend en hoe hoger de waarde hoe sterker de trend is. Bij een waarde van 20 of lager is er geen trend en de prijs zal zich dan dus horizontaal over de chart verspreiden. De DI+ en de DI- geven de richting aan van de trend, is de waarde van DI+ groter als die van DI- dan is er sprake van een opwaardse trend. Andersom spreek je van een neerwaardse trend als de waarde van DI- groter is als die van DI+. Voor beide deze lijnen geld ook, hoe hoger de waarde hoe sterker de trend is.

Deze indicator wordt dus gebruikt om makkelijk in 1 oogopslag de richting van de prijs te bepalen. Dit kan handig zijn om te gebruiken in Gunbot als je een veilige strategie wilt gebruiken, zo kan je Gunbot alleen een order laten uitvoeren als er een sterke trend is zo zo kan je rekenen op kwalitatief betere trades.

ADX gebruiken in Gunbot

Je kan de ADX in Gunbot op 2 verschillende manieren gebruiken, als primaire koop en verkoop strategie en als bevestigende indicator op een primaire strategie, in dit artikel gaan we alleen in op de tweede situatie. Een bevestigende indicator is een extra manier om ervoor te zorgen dat je een betere / veiligere koop of verkoop order plaatst. Zodra de gewone strategie bepaald dat het een goed moment is om te kopen of verkopen zal Gunbot controleren of ook aan de ADX instellingen wordt voldaan.

Als je ADX wilt gebruiken in Gunbot dan ga je naar Settings > Strategy Configurator en daar selecteer je de strategie waarop je de ADX wilt toepassen. Klik vervolgens op het indicator tabblad en vink ADX Enabled aan, ter bevestiging hiervan wordt de button blauw. Nu verschijnen er ook een aantal parameters zoals je hieronder kunt zien.

Als je ADX hebt geactiveerd dan verschijnen er een aantal parameters die je kan gebruiken om aanpassingen te maken. Wij raden je aan om de instellingen eerst uitvoerig te backtesten met de speciale add-on!

 

ADX_ENABLED false Waarde: true of false. Met true gebruik je ADX als bevestigende indicator. Er worden alleen orders geplaatst als de ADX minimaal het DX_LEVEL of hoger heeft.
ADX_LEVEL 25 Waarde: numeriek, een range van 0 tot 100. Stel het minimale level in dat ADX moet hebben om orders toe te staan.
DI_PERIOD 14 Waarde: numeriek, een range van 0 tot 100. Het aantal candles dat wordt gebruikt in de ADX berekening.