Money Flow Index

De Money Flow Index (MFI) heeft veel weg van andere momentum indicatoren waarvan de RSI de bekendste is. Deze indicatoren maken het mogelijk om in 1 oogopslag te zien of een munt overbought of oversold is en of het dus een goed moment is om te kopen of verkopen. De MFI kent een waarde tussen de 0 en 100. De MFI kent nog een aantal andere begrippen: de Typical price en de Money Ratio. Om tot de uiteindelijke MFI te komen wordt eerst de typical price berekend, dat wordt gedaan met de volgende formule: (hoogste prijs + laagste prijs + slotprijs) / 3. Dit gaat altijd over 1 periode of 1 candlestick, het verschil in waarde tussen verschillende perioden noemen we de Money Flow. Met een ingewikkelde berekening waar ook het handels volume voor wordt gebruikt komt er uiteindelijk een waarde uit waarin naar voren komt of een er teveel of te weinig geld in een munt omgaat. (Overbought of oversold)

De MFI in Gunbot gebruiken

Gunbot gebruikt de MFI op verschillende manieren: de eerste is in de Pump en dump protection, een beveiliging voor het openen van trades terwijl de Bitcoin een sterke prijs beweging maakt en de tweede is als bevestigende indicator. In dit artikel behandelen we alleen het tweede geval. Als je de MFI gebruikt als bevestigende indicator dan checkt Gunbot bij elke order of aan de MFI instellingen wordt voldaan. Bij koop orders moet de MFI dan onder het ingestelde buy_level zijn en bij verkoop orders moet de MFI boven het ingestelde sell_level zijn. Te allen tijden moet dan zowel aan de reguliere strategie instellingen als de MFI instellingen worden voldaan voordat Gunbot een order plaatst.

Als je MFI wilt gebruiken in Gunbot dan ga je naar Settings > Strategy Configurator en daar selecteer je de strategie waarop je de MFI wil toepassen. Klik vervolgens op het indicator tabblad en vink MFI Enabled aan, ter bevestiging daarvan wordt de button blauw. Nu verschijnen er ook een aantal parameters zoals je hieronder kunt zien:

Hier onder staan de parameters vermeld en uitgelegd die van toepassing zijn op de MFI. Je kunt deze naar wens aanpassen om zo je ideale strategie te maken. Om er achter te komen wat nu werkelijk de beste instellingen zijn raden wij de Backtest add-on aan. Hiermee kan je nauwkeurig uitzoeken wat de meest veilige / winstgevende instellingen zijn. Zie ook dit Youtube filmpje voor uitleg.

MFI_BUY_LEVEL 20 Waarde: numeriek: een range tussen 0 en 100. Stel het MFI level in waar maximaal aan voldaan mag worden voor koop orders
MFI_SELL_LEVEL 70 Waarde: numeriek: een range tussen 0 en 100. Stel het MFI level in waar minimaal aan voldaan mag worden voor vekoop orders
MFI_LENGHT 14 Waarde: numeriek, een aantal candlestick perioden. Stel in hoeveel candle stick perioden gebruikt moeten worden in de berekening van MFI.