Wat is RSI en hoe kan je dit gebruiken in Gunbot

RSI staat voor Relatieve Sterkte Index en deze technische analyse tool wordt gebruikt om aan te geven of er meer kopers of verkopers zijn op de markt. Zo kan je in 1 oogopslag zien of je kan verwachten dat de prijs zal gaan stijgen of dalen. De RSI heeft een waarde tussen 0 en 100 in de grafiek, de waarde wordt berekend over een X aantal instelbare dagen maar de ‘standaardwaarde’ is vaak 10.

Er zijn 3 ‘gebieden’ in de RSI chart

Om duidelijk te kunnen zien wanneer er een trend verandering op komst is verdelen we de grafiek van de RSI in 3 gebieden. Er is geen vaste regel over hoe de gebieden worden ingedeeld maar het ‘standaard’ is als volgt:

  • 1 t/m 30: Oversold
  • 31 t/m 70: Neutraal
  • 71 t/m 99: Overbought

De onderste is oversold en dat betekent dat er teveel van de munt verkocht wordt op dat moment, de verwachting is dan ook dat er meer kopers zullen gaan komen en de prijs weer zal gaan stijgen. Het middelste gebied is de neutrale zone, dit houdt in dat de trend eigenlijk in beweging is naar beneden, boven of zijdelings. Het bovenste gedeelte is het overbought gedeelte en als de RSI zich hier bevindt dan zijn er heel veel kopers, de verwachting is dan dat er verkopers aankomen en dat daardoor de prijs gaat dalen.

In het kort kunnen we stellen dat het goed is om een munt te kopen als de RSI 30 of lager is en het is goed om te verkopen als de RSI 70 of hoger is.

Hoe gebruik je RSI in Gunbot?

Binnen Gunbot wordt RSI enkel als bevestigende indicator gebruikt. Dit houdt in dat je bij een Gunbot strategie als extra bevestiging de RSI kan gebruiken om te bepalen of het een goed moment is om te kopen of verkopen. Er zijn hiervoor een aantal parameters om dit in te stellen. Je kan zowel de RSI als verkoop of koop bevestiging gebruiken of allebei.

Wil je RSI gebruiken als extra bevestiging voor een kooporder dan ga je in Gunbot naar Settings > Strategy configurator en daar selecteer je vervolgens de strategie waar je RSI aan wilt toevoegen, open hierna het Indicator tabblad.

Zoals hierboven is afgebeeld vink je vervolgens RSI Buy Enabled aan totdat het knopje blauw wordt. Vervolgens krijg je nog de mogelijkheid om het RSI Buy Level in te stellen, hiermee kan je zelf de RSI gebieden zoals hierboven beschreven instellen. Zoals je ziet staat deze standaard op 30 maar hier kan je uiteraard van afwijken, wij raden ten zeerste aan om de Backtest add-on te gebruiken om er achter te komen wat de meest optimale waarde is. In het geval van dit voorbeeld zal Gunbot alleen een kooporder plaatsen als de RSI 30 of lager is. Uiteraard moet ook nog steeds voldaan worden aan de instellingen van je normale koop strategie.

Wil je RSI ook gebruiken bij verkooporders, vink dan ook RSI Sell Enabled aan en dan verschijnt ook het RSI Sell Level dat je ook kan instellen, de standaard waarde is 70. Dit houdt in dat Gunbot alleen een verkooporder plaatst als de RSI 70 of hoger is en aan de normale verkoop strategie eisen voldaan wordt.

Dan kan je bij RSI Length nog instellen hoeveel candle stick periodes Gunbot moet gebruiken in de RSI berekening. En je kan nog de methode kiezen die wordt gebruikt in de RSI berekening, standaard is dit oscillator maar je kan ook kiezen voor cross.

Voor een overzicht van alle bevestigende indicatoren waar RSI ook onder valt, klik hier.